Elköltöztünk!!

Chat BETA

Kapcsolat

Partnerek

Utolsó kommentek

50 Cent - Before I Self Destruct

2010.07.09. 11:01 Foray Nándor

50 Cent legerősebb albuma az első, a Get Rich Or Die Tryin’, a leggyöngébb pedig a második, a The Massacre volt. Azóta megjelent a balhézós körülmények között kiizzadt Curtis, és Eminem Relapse visszatérésének éve lett az ideje, hogy Curtis James Jackson lehiggadva, kitisztult fejjel, kizárólag saját produkciójára koncentrálva kiadja negyedik stúdióalbumát.
 
 
A Before I Self Destruct egy rendkívül sötét anyag az ígéret szerint, amely teljesült is meg nem is. Valóban bővelkedik keménykötésű, kriminális számokban, azonban 1-2-3 maffiózónótát követően menetrendszerűen érkezik az adott virulós, felszabadult hangulatú, nőzős szerzemény. És ez eddig is éppen eképpen volt.
 
A rövid, ám ütős The Invitation tökéletes intro, az egész lemez legborzongatóbb példánya. Az alapvetően gunyoros hangvételű Jackson rapje ebben szokatlanul dühöngő és agresszív. A refrénben nagyvonalúan megkér rá bennünket, hogy nézzünk fegyverének csövébe.
 
A kezdőtrack már oly borús, hogy rögtön a vidám, Snoop Dogg-feelingű, női vokálos Then Days Went By követi.
 
Aztán jön a westernes Death To My Enemies, amelynek címe önmagáért beszél, a lemez legkiválóbb alapjával rendelkező, vészjósló, lövöldözős So Disrespectful, valamint a titokzatos, suttogós Psycho, amelyben Eminem is közbeszól. Eminem rendszeres vendég a 50 Cent-albumokon, a legemlékezetesebb teljesítményt nem a Psychóban, hanem a Peep Show-ban nyújtja.
 
A leszámolós, beparáztatós dalok sorának a játékos dallamú, kattogós-csilingelős Hold Me Down vet véget 50 higgadt énekével.
 
A Crime Wave-vel összefutottam mixtape-en is, de nem kellett volna, mivel meglehetősen monoton és jellegtelen alkotás, talán a legunalmasabb a lemezen. Nem úgy a zseniális Stretch, amelyik magabiztos, öltönyös-szivarozós-kaszinós életérzést áraszt. A lomhán lépegető Strong Enough egy fokkal hatékonyabb a Crime Wave-nél, viszont ez sem hagyott bennem túl mély nyomot.
 
A Curtis egyik csúcspontja a brilliáns I Get Money volt, és zeneileg azt próbálja utánozni a Get It Hot, persze közel sem sikerül oly remekül. A cyberháttér és a pörgetős-dadogós refrén megvan, mégsem annyira felemelő, mint párja.
 
A Gangsta's Delight a következő igazán értékes darab, fogós, vérbeli hip-hop, aláfestése pedig mansonosan elektrós.
 
A fölényes I Got Swag nyelvnyújtogató stílusa kissé a Man Down-hoz hasonlatos, noha témájuk eltérő, mindkettő igazi 50 Cent. Ezzel egy rakás parti-hitet a nyakunkba kapunk. A dallamos és húzós Baby By Me-ből méltán lett klipnóta, csakhogy az afféle andalító-altató termékekből, amelyeket a Do You Think About Me és a záró Could've Been You képvisel, elegendő lett volna egy. Az Ok, You're Right az In Da Club klubmisztikumát teremti meg újra.
 
Külön bekezdésben tárgyaltam a "gengszteres" és a "csajozós" trackeket, érdemes megszámolni, hogy a beharangozás ellenére bizony egyáltalán nincs túltengés előbbiből, ám ezzel semmi gond. Nem kerülte el a figyelmemet, hogy 50 Cent jóval kevesebb vendégelőadót szerepeltet, mint 2007-ben. A Get Rich Or Die Tryin’-t nem éri utol a Before I Self Destruct, de kétségkívül minőségi és méltóságteljes kiadvány, én a Curtis album mellé helyezném.

9 komment

Címkék: kritika album 50 cent

A bejegyzés trackback címe:

https://fightmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr32140499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.07.09. 11:50:19

Számomra mindenképpen a legemlékezetesebb 50&Eminem collab a Patiently Waiting....azóta sem tudták felülmúlni.

D12 2010.07.09. 14:31:56

@slima: Az tényleg nagy track de nekem az If I Cant a kedvencem. Egyébként még Curtis úrtól várható album a közeljövőben? Vagy valami G-Unit feltámadás? :)

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.07.09. 15:58:14

G-Unit feltámadásról vannak hírek, új Curtis albumról még nincs :(

D12 2010.07.09. 17:31:38

Hajjajj féltem ettől. De még nem öreg őőőőőőőőőő :)

D12 2010.07.09. 17:48:17

Slima bocsi de még egy kérdés. A Before I Self Destruct ból mennyi kelt el megjelenés óta?

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.07.09. 18:07:01

@D12: Amerkában nem érte el a milliót ..elég kevés kelt el belőle.
Európában 1,2 millió fogyott....jóval kevesebb mint a Recoveryből 2 hét alatt.

D12 2010.07.09. 18:09:53

@slima: Ez viszont nem valami nagy biztatás 50 centnek mert ez valóban kevéske. Pedig régebben nekem úgy rémlik hogy elég sokat adott el.

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.07.09. 18:12:51

@D12: A gEt Rich Or Die Tryin Amerikában 7,8 Európában 12 millió
A Massacre 5 és 10 millió
A Curtis 1,3 és 5 millió

D12 2010.07.09. 18:14:30

@slima: Akkor jól emlékeztem :)
süti beállítások módosítása