Elköltöztünk!!

Chat BETA

Kapcsolat

Partnerek

Utolsó kommentek

Lil Wayne - Rebirth

2010.07.28. 08:55 Foray Nándor

Kis Wayne-t sem kell félteni, kiválóan ért ő az önmenedzseléshez. Nem rest közösködni sem Madonnával, sem Eminemmel, ráadásul aki azt híreszteli magáról, hogy „best rapper alive”, arra nyilván odafigyelnek az emberek, legalábbis az amerikaiak.
 
Ami legújabb, 2010-es albumát hallgatván rögvest a fülembe ötlött, az a stílusköziség. Eminem tudvalevőleg lájkolja többek között az Aerosmith-t és a Heart-öt, azonban az igazán meglepett, hogy a Rebirth mennyire rockos. Ez a muzsika gyakorlatilag egy a Cypress Hill által kijelölt „rock/rap superstar” skatulyával!
Olyannyira multistyle, hogy még pofátlan plagizálásokat is megenged magának. A Prom Queen aláfestéséről ugyan ki ne révedne a 10 évvel ezelőtti System Of A Down-slágerre, a Chop Suey-ra? Ugyanezen dal refrénénekében köszön vissza Beyoncé Sweet Dreamse.
 
Maga a rap laza, gyakran r&b-s, illetve az anyag egésze kedélyes, jellemzően nem sötét, egyáltalán nem az a keménykedő, fegyverropogtató, szokványos gengszterzene, hanem kreatív és sokszínű. Magas a vendégelőadók száma, még ha a Recovery mennyiségét nem éri is utol.
 
A Da Da Da például elszállós drum&bass, amelynek csilingelős nyitánya Eminem karácsonyi Music Boxát idézi föl, egyébként lüktetése tetszetős. Az alapok rendre igen igényesek; nem számítógépes sípolásokra, ipari zajokra, sinus-jelekre emlékezünk, hanem ezen a lemezen komoly basszusok, korrekt ütősök, akusztikusgitár-témák vannak. A vidám Get A Life szövegdallama olykor szintén marhára System Of A Down-os, különben bizonyos részei idétlen tini-punknak ugyancsak elmennének.
 
Az On Fire cím ugye mindenkinek ismerős? (Meg föltűnt ám a Drop The WorldDrop The Bomb párhuzam is, valamint a Re-…) Pedig ez a fire semmi másban nem hasonlít Eminem elborult darabjára; Wayne produkciója itt lehetne valamilyen ’80-as évekbeli amerikai akciósorozat zenéje. Eminem verséje mellesleg zseniális a klipes Drop The Worldben, mint mindig.
 
A 10. track rockrefrénje akár Mansonnak is megfelelne, a 11. pedig jóformán Blink-182. Vagy éppen Sum 41. Az efféle deszkás punk rock jelleget már csak a záró The Price Is Wrong tudja megfejelni, amelyik mintha direkt azért küzdene, hogy bekerüljön a következő Tony Hawk játékba.
 
Érdekes kiadvány, számomra kellemes meglepetés volt, másra számítottam. Változatos és megnyerő hangulatú cucc, tényleg valóságos rock/rap, nem beszélve a többi zenei hatásról. A női énekesek szerepeltetése már régóta elengedhetetlen a hip-hopban, ám azt mégsem gondoltam volna, hogy ennyire kitolódnak a műfaj határai, és mindezért rengeteget tett Lil Wayne.
 

(Azért azon, hogy ki a legjobb rapper, vitatkozhatnánk - nem hinném, hogy Eminem katartikus egyéniségével bárki emberfia fölveheti a versenyt, akárhány műfajt kever össze...)

6 komment

Címkék: kritika album lil wayne

A bejegyzés trackback címe:

https://fightmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr312181562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slima · http://fightmusic.hu/ 2010.07.28. 10:20:38

Jó kritika, köszönjük szépen :)

D12 2010.07.28. 10:45:40

Nagyon jó a záró sor :)

salga_mate 2010.07.28. 14:05:28

Lehet h meg kéne venni, végülis most ö a második kedvencem (elsö nemkérdés, harmadik B.o.B.)

D12 2010.07.28. 16:11:59

@salga_mate: A régebbi albumait inkább vedd meg. Szerintem ez nem az igazi bár a Drop the World és a Knockout kifejezetten jók és a többi is mind 60% fölött van. Ha albumot akarsz venni és már megvan a Recovery akkor a Relapsét vedd meg :)

salga_mate 2010.07.28. 22:40:39

Na, sértésnek veszem, megjelenéskor megvolt a Relapse (és mielött ajánlanád, a Refill is). És meghallgattam belöle pár számot (4et-5öt) és naon teccenek, egyedi a stilusuk, ugyhogy nekem jobban bejön mint a Carter III.

salga_mate 2010.07.28. 22:43:11

A "The Price is Wrong" szám oan mint a "Fuck the System", szal téleg van benne egy kis System of a Down.
süti beállítások módosítása